28 Iulie marchează Ziua Mondială de luptă împotriva Hepatitelor Virale
BUCUREȘTI 28 IULIE 2020: Anual, data de 28 iulie marchează ziua în care comunitatea medicală, asociațiile de pacienți, autoritățile, mass-media își îndreaptă atenția asupra Zilei Mondiale de luptă împotriva Hepatitelor Virale ca oportunitate de a evalua progresul în atingerea obiectivului de eliminare a hepatitelor virale până în 2030.
Hepatitele virale sunt recunoscute ca o problemă majoră de sănătate publică, astfel încât, în anul 2016, 194 de guverne au adoptat o Strategia Globală pentru Hepatita Virală, strategie ințiată de către OMS și care își propune ca obiective majore printre altele:
- eliminarea hepatitelor cronice de tip B și de tip C până în anul 2030
- atingerea unei rate de diagnostic de 30% până în anul 2020
În acest context, în mai 2019, în Romania a fost lansat Planul-Cadru Național privind Controlul Hepatitelor Virale în Romania pentru perioada 2019-2030 ce are ca scop educarea personalului medical pentru managementul hepatitelor virale, campanii de prevenire, screening și tratatment.
În ciuda eforturilor și a semnelor de progres în vederea eliminării, la nivel global hepatita virală rămâne o provocare majoră pentru sănătatea publică: hepatita cronică de tip B și hepatita cronică de tip C sunt responsabile pentru 1,3 milioane de decese anual pe plan global, un număr care depășește mortalitatea datorată infecției cu virusul imunodeficienței umane (HIV), tuberculozei sau malariei. Mai mult, cele două virusuri hepatitice sunt responsabile de 2 din 3 decese datorate cancerului hepatic.
Eliminarea hepatitelor cronice este posibilă, datorită disponibilității vaccinului pentru hepatita de tip B și a medicamentelor cu rată mare de răspuns pentru aceste afecțiuni, cât și datorită disponibilității medicamentelor cu mecanism de acțiune antiviral direct. Hepatita cronică de tip C este, în prezent, o boală tratabila si vindecabila.
Este important ca fiecare persoană să se informeze și să cunoască modul și căile de transmitere a hepatitelor virale, pentru a preveni infectarea sau reinfectarea; de asemenea depistarea și tratarea timpurie sunt cruciale.
Depistarea precoce si tratarea infecției si cu virus hepatitic C poate opri progresia și, în cele din urmă, poate vindeca boala.
„Cu toate că virusul hepatitic C a inceput sa dezvolte rezistență la schemele clasice antivirale, în momentul de față, țara noastră înregistrează o rată de succes care a bătut orice program la nivel mondial cu un răspuns virusologic susținut de 99,32%.”, declară Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.
În acest demers, colaborarea între specialiști și medicii de familie este esențială. „Medicul de familie are posibilitatea să își testeze toți oamenii de pe listă într-un interval de timp estimat de 2-3 ani de virus hepatitic C, virus hepatitic B și HIV, iar evaluarea statusului virusologic al pacientului ajunge ulterior la specialist. În acest fel, se poate stabili corect diagnosticul, se poate începe instituirea tratamentului și respectarea protocoalelor de prescriere a terapiei”, susține Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.
Scopul acestui semnal de alarmă pe care îl atrage după sine Ziua Mondială de luptă împotriva Hepatitelor Virale este de a educa, de a influența politicile naționale de testare și de a încuraja oamenii să se testeze și/sau să devină susținători prin actiuni de identificare a cazurile nediagnosticate.
Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel consideră că: „Trebuie să ne informăm despre virusul hepatitic C: ce face, unde duce și cum ne poate afecta viața de zi cu zi. Virusul hepatitic C este un virus parșiv, pentru că infecția poate dura zeci de ani până să ajungă să se manifeste clinic, iar când se manifestă clinic deja vorbim fie de hepatită cronică, fie de ciroză hepatică, fie de cancer hepatic. Ca să nu ajungem aici, avem un singur lucru de făcut și anume: să ne testăm!”
Despre hepatită
Hepatita este o afecțiune silențioasă a ficatului care afectează sănătatea persoanelor infectate cu virusurile hepatitice. Hepatitele se pot clasifica în mai multe tipuri: A, B, C, D, E, F, G, hepatita autoimună, hepatita indusă de medicamente și hepatita cronică.
Referințe: