Importanța prioritizării HIV, adusă de România pe Agenda politică a Consiliului Uniunii Europene

România a introdus subiectul HIV pe agenda Reuniunii Miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană – EPSCO (Ocuparea forței de muncă, Politică socială, Sănătate și Consumatori), demersul fiind primit cu deschidere de către Statele Membre și de către Comisarul pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, cu susținerea Poloniei și a Spaniei, a adresat un Apel către UE și Statelor Membre pentru a prioritiza eforturile și investițiile necesare eradicării HIV în Europa până în 2030, prin asigurarea punerii în aplicare a măsurilor de politică adecvate. Delegația română a solicitat următoarei Comisii Europene să includă HIV în prioritățile sale legate de sănătate.

Apelul Romaniei – Aici

Opiniile experților HIV Outcomes România

Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel
Co-Președinte al HIV Outcomes România, Președinte al Comisiei pentru Sănătate a Senatului României/ Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș.

„Sunt încântat să participam la un succes al cooperării între experții din domeniul sănătății din România, cu autoritățile naționale și europene. Îl felicit pe Dl. Ministru al Sănătății, Prof.Univ. Dr.Alexandru Rafila, pentru că a adus pe Agenda politică a UE un subiect important pentru sănătatea publică și pentru comunitatea persoanelor care trăiesc cu HIV, acela al necesității recalibrării eforturilor statelor UE, în vederea atingerii obiectivelor pentru eliminarea HIV propusă de Organizația Mondială a Sănătății.

Din perspectiva de Președinte al Comisiei pentru Sănătate a Senatului, precum și din cea de lider de opinie si profesor universitar în domeniul bolilor infecțioase și al HIV/SIDA, susțin cu optimism viitoarele actiuni politice care vor permite intregii Europe să răspundă acestui apel la acțiune și implicare.

România va continua să militeze pentru măsuri concrete de politici publice care să conducă la atingerea dezideratului «ZERO noi infectări cu HIV până în 2030», posibil printr-un răspuns sinergic al tuturor actorilor europeni și naționali de impact din domeniul HIV, la apelul adresat de țara noastră.

Le urez mult succes autorităților noastre în conducerea și punerea în practică a acestui demers curajos lansat la nivel european.”

Iulian Petre
Membru al Comitetului de Coordonare al HIV Outcomes România, Președinte Executiv UNOPA

„Este importat că România aduce aminte tuturor membrilor UE, de faptul că și-au asumat îndeplinirea unor ținte și obiective, propuse de OMS intr- o importantă Strategie globală de eradicare a SIDA până în 2030. Provocările din sănătatea publică mondială, au încetinit sau au anulat progresele realizate în implementarea măsurilor de politici pentru HIV(acolo unde au fost adoptate). Pledoaria Ministerului Sănătății din România pentru prioritizarea politicilor destinate prevenirii și managementului HIV(alături de o mult așteptată alocare de fonduri adecvate), este o veste mult așteptată de noi toți.”

Reprezentarea României la nivel european în HIV Outcomes

Dr. Mariana Mărdărescu
Co-Președinte HIV Outcomes România, Coordonator Național HIV Focal Point, Dublin Declaration

Începând cu luna aprilie, 2024, HIV Outcomes România este reprezentată, prin invitația adresată dnei Dr. Mariana Mărdărescu în HIV Outcomes European Steering Group.

„Această reprezentare a României, dar și a regiunii estice europene, poate fi considerată ca un progres major atât pentru cohorta românească, unică în felul ei în lume, cât și pentru coaliția noastră de medici, cercetători, profesioniști, persoane care trăiesc cu HIV, a căror poveste și perspectivă vor fi astfel auzite și vor contribui la crearea unor politici de sănătate publică adaptate nevoilor lor reale din țara noastră și din Europa.”

Activități de cooperare în rețeaua HIV Outcomes

Activități de cooperare în rețeaua HIV Outcomes
 
 

Reprezentanții Noului Comitet de Coordonare la nivel European (European Steering Group), au participat la începutul lunii iulie la Bruxelles la o întâlnire strategică. România a fost reprezentată de Dr. Mariana Mărdărescu, care a expus provocările și prioritățile din perspectiva României pentru Agenda politică europeană și națională.

Mai mult…
 

 

Reprezentanții managementului operațional al inițiativelor HIV Outcomes s-au reunit în luna aprilie la Bruxelles, unde au purtat discuții alături de membrii Comitetului de Coordonare și Co-președinții proaspăt aleși. Dna Dr. Mariana Mărdărescu, co-președinte al inițiativei române, a fost aleasă pentru a reprezenta țara noastră în Comitetul de Coordonare de la Bruxelles.
 

Mai mult…
 

 
 

HIV Outcomes 2023 Annual Review

 
O incursiune în activitățile inițiativei noastre, a fost lansată! Vă invităm să realizați o “călătorie” în timp, vizitând aspecte importante ale angajamentului membrilor HIV Outcomes România și ai celorlalte inițiative din rețeaua noastră europeană. Annual Review 2023 prezintă:

Mai mult…
 

 

Conferințe și evenimente

 
Susținerea politicilor și a practicilor de îmbunătățire a calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV, sunt realizate de membrii noștri prin promovarea evidențelor științifice ale inițiativei. 

Documentarea acțiunilor este realizatã în mare parte pe baza rezultatelor studiului inițiativei noastre și a Recomandărilor de politici publice derivate, privind calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu HIV, fiind împărtășite pentru informare cu audienta națională și internațională..
 

 

Politicile de gestiune națională a HIV și de susținere a calității vieții persoanelor cu HIV, dezbătute la nivel înalt în cadrul evenimentului UNOPA

 
Dezbaterea cu tema „Infecția HIV în România – prevenire, diagnostic, tratament, protecție socială” organizată de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)  în data de 3 iulie 2024 a adus la aceeași masă peste 100 de specialiști care lucrează în sectorul HIV, medici, activiști, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai CNAS, ai principalelor spitale din țară.

Mai mult…
 

 
 

Întâlnirile Internaționale privind HIV și Calitatea Vieții de la Novi Sad și Stochkolm

 
Calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu HIV are o importanță crescândă pentru profesioniștii din domeniul îngrijirii HIV. Un nivel satisfăcător al acestui indicator se reflectă într-o bună aderență la tratament, de aici rezultând o mai bună stare de sănătate pentru aceste persoane alături de atingerea stadiului HIV Nedetectabil=HIV Netransmisibil.

Pe aceste teme s-au desfășurat comunicări și dezbateri importante la care dna Dr. Mariana Mărdărescu a făcut publice date și recomandări din studiul HIV Outcomes România privind calitatea vieții persoanelor cu HIV din țara noastră, în cadrul reuniunii din luna aprilie a ECDC de la Stochkolm și a conferinței organizate de Universitatea de Medicină, din Novi Sad la sfârșitul lunii martie 2024.
 

 
 

HIV & Women 2024, 13-14 Aprilie, Washington

 
Studiul inițiativei alături de recomandările sale de politici pentru o mai bună calitate a vieții pentru femeile care trăiesc cu HIV, desprinse din studiul național realizat de inițiativă pentru 1050 de persoane care trăiesc cu HIV, au fost împărtășite la nivel global de Dr. Mariana Mărdărescu, în fața unei audiențe de circa 800 de cadre medicale și de îngrijire HIV, reprezentanți civici și mediul academic. HIV Outcomes România a susținut reușita acestui eveniment printr-un parteneriat de promovare cu organizatorii și prin participarea la lucrări a patru dintre membrii și colaboratorii inițiativei, experți în domeniul medical HIV și ai consilierii psihologice și sociale.

Mai mult…
 

 
 

Conferințele Științifice de Boli Infecțioase organizate la Timișoara și Iași

 
Dr. Mariana Mărdărescu, Coordonator Național HIV Focal Point – ECDC Stockholm, Co-Președinte al inițiativei HIV Outcomes România, a promovat rezultatele studiului HIV Outcomes în România, precum și recomandările de practici clinice derivate pentru o bună calitate a vieții și a sănătății persoanei cu HIV, în cadrul conferințelor organizate cu comunitatea științifică de la Timișoara – Conferința Națională de Boli Infecțioase (8-10 Mai)  și de la Iași ”Conferința de Patologie Infecțioasă” (27-29 iunie).

Imagini de la cele două conferințe – Aici
  

 
 
 

Conferința «Bolile Infecțioase – O Provocare Continuă» – Craiova, 11-13 Aprilie

 
Project lead-ul HIV Outcomes România a fost invitat să împărtășească la Craiova, în cadrul Conferinței de Boli Infecțioase, perspectiva asupra datelor și recomandărilor inițiativei, în contextul necesității urgentării implementării Strategiei Naționale HIV/SIDA 2022-2030. Distinși membri ai inițiativei au susținut prezentări despre îngrijirea multidisciplinară și despre sănătatea mintală a persoanei cu HIV: Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu Cercel, Dr. Mariana Mărdărescu, Conf. Univ. Dr. Florentina Dumitrescu, Dr. Teodora Moisil, Psih. Clinician Daniela Biriș.

Mai mult…
  

 
 

Contribuții în consultări publice

 
HIV Outcomes România a împărtășit cu Ministerul Sănătății rezultatele studiului său privind calitatea vieții pentru persoanele cu HIV și a prezentat perspectiva și recomandările membrilor săi privitoare la procesele de monitorizare și implementare a Strategiei Naționale pentru HIV/SIDA 2022-2030, în cadrul unei consultări realizate de INSP și Ministerul Sănătății.
  

 
 
 

Manifestări de susținere și parteneriate

 

 
Schimb internațional de bune practici, la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof Dr Matei Balș, 10–11 mai

Co-președinții HIV Outcomes România au găzduit un training internațional pe parcursul a două zile, privind îngrijirea integrată a HIV la Academia Internațională HIV din București, împreună cu reprezentanții NURSETRI.

Perspectiva abordării holistice a îngrijirii femeii cu HIV precum și exemplele de practici de succes pentru calitatea vieții persoanelor care primesc îngrijiri pentru HIV, au fost bine primite de audiența internațională și de cele aproximativ 100 de asistente medicale și moașe din România. Evenimentul a fost co-organizat de Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș și de organizația internațională Justri (organizație specializată în suport și training pentru gestiunea HIV și a co-morbidităților).

Mai mult…
 

 
COPAC – Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți 23-24 Mai 2024

În cadrul evenimentului la nivel înalt organizat de Coaliția Națională a Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Coordonatorul de Proiect al HIV Outcomes România a primit invitația să contribuie ca speaker la lucrările panelului dedicat Echității în accesarea serviciilor de sănătate. Rezultatul coroborat al dezbaterilor a fost reflectat de lansarea unui apel comun la acțiune adresat autorităților și sistemului sanitar pentru îmbunătățirea asistenței medicale și a calității vieții persoanelor cu afecțiuni cronice.

Mai mult…

 
Mesajul Dlui Ioan Petre, project Manager în cadrul COPAC, membru al Comitetului de Coordonare al HIV Outcomes România, privitor la „Manifestul„ asociațiilor de pacienți care a fost lansat cu prilejul Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți organizat de Copac la București, 23-24 Mai 2024.

 

❝ Astfel, în acest context, din discuțiile prezente și trecute ale Forumului, am structurat 13 puncte ale Manifestului care are cinci capitole importante: Finanțare, Prevenție, Acces la Tratament, Îngrijire Medicală și Împuternicirea Pacienților și a Asociațiilor…❞

Mai mult…
 

 
„Votez pentru sănătate”- o inițiativă multistakeholders la care s-au alăturat și membrii HIV Outcomes România, pentru a milita pentru un orizont de alocare de 9% din PIB pentru prioritățile de bază ale beneficiarilor sistemului de sănătate

 

În contextul oportunităților deschise de creionarea agendei politice a legislatorilor care urmează să candideze la următoarele alegeri parlamentare de la sfârșitul acestui an, HIV Outcomes România a pledat în cadrul șirului de manifestări «Votez pentru Sănătate» pentru adaptarea politicilor în sănătate și o mai bună finanțare în domeniul asistenței medicale, alături de reprezentanții pacienților, ai ONG-urilor, experților din sănătate și industrie.

Mai mult…
 

Activități viitoare ale inițiativei

 

Continuăm să monitorizăm și să susținem măsurile de politice publice din aceste luni importante pentru Agenda politică europeană și națională, care pot contribui în mod decisiv la îmbunătățirea calității vieții tuturor persoanelor care trăiesc cu HIV în întreaga Europă.
Pregătim evenimente în cooperare cu comunitatea persoanelor cu HIV și cu experții din domeniu, actori importanți pentru politicile publice naționale și internaționale, pe care vă vom invita să le susțineți prin participare și împărtășirea opiniilor.

Dacă aveți sugestii în acest sens sau idei care considerați că pot avea un aport la completarea viziunii organizației noastre, vă încurajăm să ne contactați.

Până atunci…
Vă urăm să aveți o vară frumoasă, cu experiențe care să vă inspire!

Cu prețuire,
Membrii HIV Outcomes România