Ce categorii de vârstă ar putea avea Hepatita C fără să știe?
Hepatita C este o boală care afectează, în marea majoritate, persoanele de peste 40 de ani, dar nu numai. Fiind o boală asimptomatică, virusul hepatitic C poate “sta ascuns în ficat“ mai mult de un deceniu, fără să aibă efecte vizibile.
Specialiștii consideră că persoanele care sunt născute între 1945 și 1990 au un risc ridicat de a fi contractat virusul hepatitic C în copilărie, în special din cauza procedeelor medicale folosite la acea dată în spitalele din întreaga lume, menționând că virusul a fost identificat în anul 1989.
Fiindcă, în multe cazuri, Hepatita C nu prezintă simptome decât târziu, când ajunge să afecteze grav ficatul, mulți pacienți ajung la medic și sunt diagnosticați, chiar și la mai mult de 20-30 de ani după ce virusul a pătruns în organism.
Este important să știți că puteți avea virusul prezent în organism și acesta să nu fie activ sau să aveți virusul activ, însă să nu prezentați simptome.
Hepatita C este o afecțiune căreia trebuie să îi acordam importanță, indiferent de perioada nașterii, fiindcă se transmite prin contactul cu sângele unei persoane infectate, prin urmare orice obiecte sau instrumente nesterilizate pot constitui o sursă de infectare: cabinetele și intervențiile stomatologice, instrumentele de manichiură și pedichiură din saloanele de înfrumusețare, etc.
Cu cât Hepatita C este diagnosticată și tratată mai devreme, cu atât leziunile produse ficatului vor fi mai reduse, iar riscul de fibroză și ciroză hepatică va fi mai mic.